Σελίδες

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.


Το ιστολόγιο,  Κυπριακή Κυνηγετική Πραγματικότητα (http://andreas-soleas.blogspot.com.cy/), δημιουργήθηκε με σκοπό να αφυπνίσει και να ενημερώσει, τον ευσυνείδητο κύπριο κυνηγό έτσι ώστε αυτός με την σειρά του να απαιτήσει και να διεκδικήσει τα δίκαια που του ανήκουν αλλά και τα δίκαια της κυπριακής πανίδας και χλωρίδας. Ο θηραματικός πλούτος δεν ανήκει στην παρούσα γενεά κυνηγών, εμείς τον έχουμε δανειστεί από τους προγενέστερους με σκοπό να τον παραδώσουμε στην επόμενη γενεά, στα παιδιά μας. Ανήκει επίσης σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανήκει σε αυτόν που θέλει να τον φωτογραφήσει, ανήκει στους μαθητές που θέλουν να τα διδαχτούν, ανήκει σε αυτούς που θέλουν απλά να τα βλέπουν περιδιαβαίνοντας ένα μονοπάτι της φύσης. Ο κυνηγός όμως που είναι και ο κυριότερος χρήστης της φύσης, είναι αυτός που του δόθηκε το «προνόμιο» να ονομαστεί κυνηγός και μέσο του κυνηγίου είναι υπόλογος στο να διαχειριστεί με τον πιο ορθό τρόπο αυτόν τον θηραματικό πλούτο, έτσι ώστε να τον παραδώσει αλώβητο αλλά και να μπορούν να τον ζουν και όλοι οι υπόλοιποι χρήστες που έχουν το «δικαίωμα» να τον απολαμβάνουν, ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο.
Για να υπάρχει και στο εγγύς μέλλον ο θηραματικός πλούτος, θα πρέπει το κυνήγι να λειτουργεί παράλληλα με τα όποια μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα διαχειριστικά πλάνα και στόχους των εκάστοτε υπευθύνων, με μία αμοιβαία συμβίωση θήρας και διαχείρισης. Όταν η θήρα λειτουργεί εις βάρος και παρασιτικά πάνω στον θηραματικό πλούτο, το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από τον πλήρη αφανισμό των θηραμάτων αλλά και κατ’ επέκταση της φύσης.!!!!

Στο παρόν ιστολόγιο έχουν πολλάκις αναφερθεί και απαιτηθεί τα ακόλουθα.:  

1.        Λειτουργία και εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού από την Ομοσπονδία και τους Κυνηγετικούς Συλλόγους, έτσι ώστε οι ενέργειες και των δύο να είναι βάση σχεδίων και προγραμματισμού. Μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου.
2.       Εξεύρεση τρόπου ή και υποχρεωτική  ένταξη όλων των κυνηγών, σε Κυνηγετικούς Συλλόγους, έτσι ώστε η λειτουργία και το έργο των ιδίων αλλά και της Ομοσπονδίας, να μην στερείται οικονομικής βοήθειας αλλά κυρίως έτσι ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι κυνηγοί να έχουν φωνή και απαιτήσεις από τα συμβούλια. Η ένταξη όλων των κυνηγών σε Κυνηγετικούς Συλλόγους είναι ένας εκ των σκοπών ίδρυσης της Ομοσπονδίας μας.
3.       Επαναλειτουργία του Νόμου περί εγγραφής κυνηγετικού σκύλου, έτσι ώστε να υπάρχει μητρώο κυνηγετικών σκύλων, έλεγχος εμβολιασμών, έλεγχος πληθυσμού και κυρίως μείωση των αδέσποτων αλλά και μείωση της χρήσης μεγάλου αριθμού σκύλων κατά την διάρκεια του κυνηγίου ή και των εκπαιδευτικών. Ο έλεγχος όλων των κυνηγετικών σκύλων και η διατήρηση και έλεγχος της καθαροαιμίας στα καθαρόαιμα κυνηγετικά σκυλιά, είναι και ένας εκ των σκοπών ίδρυσης της Ομοσπονδίας μας.
4.       Όλα ανεξαιρέτως τα θηράματα, θα πρέπει να έχουν ανώτατο όριο κάρπωσης, η απουσία ορίου κάρπωσης στα αποδημητικά θηράματα και η απουσία χρήσης κυνηγετικού σκύλου, έχουν αποφέρει στα θηράματα την μόδα της αλόγιστης κάρπωσης, απόφεραν την εμπορική εκμετάλλευση τους, απόφεραν την κάρπωση με χρήση παράνομων και ανήθικων μέσων, απόφεραν την ασέβεια στα θηράματα και τέλος απόφεραν την ασυνειδησία και μεγάλο αριθμό ευκαιριακών λαθροθηρών. Η διαχείριση και η διατήρηση του θηραματικού πλούτου και η ίση ευκαιρία κάρπωσης σε όλους τους νόμιμους κυνηγούς, είναι ένας εκ των σκοπών ίδρυσης της Ομοσπονδίας μας.    
5.        Ο κυνηγετικός σκύλος είναι σύντροφος του κυνηγού, θα πρέπει να είναι πάντοτε δίπλα του στις εξορμήσεις του, ασκώντας την κάθε επιλογή θήρας με «ορθολογικό» τρόπο. Η διαχείριση και η διατήρηση του θηραματικού πλούτου και η ίση ευκαιρία κάρπωσης σε όλους τους νόμιμους κυνηγούς, είναι ένας εκ των σκοπών ίδρυσης της Ομοσπονδίας μας.     
6.       Η λαθροθηρία θα πρέπει να μεταφερθεί ξανά υπό την ευθύνη της αστυνομικής δύναμης  Κύπρου, έτσι ώστε η Υπηρεσία Θήρας να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα προς όφελος της χλωρίδας και πανίδας μας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, τους Κυνηγετικούς Συλλόγους αλλά και Οικολογικές Οργανώσεις,  έχοντας στόχους και στρατηγικό σχεδιασμό. Αυτός εξάλλου ήταν και ο σκοπός ίδρυσης της Υπηρεσίας αλλά και ένας εκ των σκοπών ίδρυσης και της Ομοσπονδίας μας.
7.       Οι εκάστοτε ποινές προς τους παρανομούντες λαθροθήρες θα πρέπει να είναι βαριές και αποτρεπτικές, με επιπρόσθετες κατασχέσεις όλων των κυνηγετικών όπλων που κατέχει ο δράστης και αφαίρεση πέραν των 3 ετών της άδειας κυνηγίου.   
8.       Οι απελευθερώσεις θηραμάτων υπό τύπου Release & kill, θα πρέπει να σταματήσουν και να δοθεί μεγάλη σημασία στην διαχείριση των ενδιαιτημάτων των θηραμάτων. Οι όποιες απελευθερώσεις θηραμάτων εκτροφής θα πρέπει να γίνονται με σκοπό και μόνο τον εμπλουτισμό, τα πεδίκια θα πρέπει να απελευθερώνονται σε ηλικία μεταξύ 8-12 εβδομάδων και το διάστημα μεταξύ Μάρτιο –Απρίλιο & Μάιο- Ιούνιο. Για τους λαγούς θα πρέπει και πάλι να απελευθερώνονται σε μικρή ηλικία και μόνο στις περιοχές που εκτράφηκαν με υπό τύπου μικρών εκτροφείων μέσα στην φύση. Αυτά είναι αποτελέσματα μελετών από καταξιωμένους θηραματολόγους- θηραματοπόνους ανά την Ευρώπη. Η διαχείριση και η διατήρηση του θηραματικού πλούτου και η ίση ευκαιρία κάρπωσης σε όλους τους νόμιμους κυνηγούς, είναι ένας εκ των σκοπών ίδρυσης της Ομοσπονδίας μας.   

Όλα αυτά έχουν κατά καιρούς αναφερθεί στο ιστολόγιο  (http://andreas-soleas.blogspot.com.cy/), ταυτόχρονα έχουν διεξαχθεί ερωτηματολόγια στα οποία έλαβαν μέρος πέραν των 400 μεμονωμένων ατόμων ανά ερώτηση κατά μέσο όρο και με 10300 μεμονωμένων προβολών, σε διάστημα 8 μηνών από την έναρξη του.

 

Τα πάντα ρεί….. Ηράκλειτος.               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου