Σελίδες

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ.




ΜΟΝΟ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ..!!!
Ένα παράδειγμα στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο εκπονήθηκε από την Κυνηγετική Ένωση Λευκωσίας 1946. Το Συμβούλιο της Κ.Ε.Λ., είναι στην διάθεση του οποιουδήποτε Κυνηγετικού Συλλόγου ή και ατόμου, για ενημέρωση και επεξήγηση του πλάνου.
 
 
 

                                     ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ



 
Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι μία διαδικασία διαχείρισης που περιλαμβάνει την ανάπτυξη σχεδίων (προγραμμάτων), την εφαρμογή τους, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους, και στη συνέχεια τη προσαρμογή και συντονισμό ολόκληρου του πακέτου.
Η διαδικασία ξεκινά με την εργασία του σχεδιασμού, ενός τομέα που αποτελείται από τέσσερα βήματα κλειδιά. Τα βήματα αυτά απαντούν στις ακόλουθες ερωτήσεις:

1. Πού βρισκόμαστε τώρα; (Ανάλυση κατάστασης)

2. Που θέλουμε να πάμε; (Στόχοι και επιδιώξεις)

3. Πώς θα φτάσουμε εκεί; (Στρατηγική και τακτική)

4. Πώς θα ξέρουμε πότε φτάσαμε; (Αξιολόγηση)

 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Διαχείριση είναι η διαδικασία του σχεδιασμού, της εφαρμογής και της αξιολόγησης των προσπαθειών μιας ομάδας ανθρώπων προς ένα κοινό στόχο.

 Ο σχεδιασμός αποτελεί το μέρος εκείνο της διαχείρισης που επιχειρεί να ελέγξει τη μελλοντική μας θέση. Περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που οδηγούν στο καθορισμό των στόχων και των κατάλληλων μέσων (πόρων) για την επίτευξή τους.

 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΣΧΕΔΙΟ)
Το πρόγραμμα (σχέδιο) θα κάνει την ίδια δουλειά που κάνουν τα φώτα του αυτοκινήτου σας όταν οδηγείτε τη νύχτα. Θα σας βοηθήσει να οδηγήσετε τον οργανισμό σας στη λεωφόρο της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα (σχέδιο) θα σας επιτρέψει να:

1. Σχεδιάσετε, υλοποιήσετε και να ελέγξετε πιο αποτελεσματικά όλες τις δραστηριότητες σας.

2. Εντοπίσετε και εκμεταλλευτείτε κατάλληλα νέες ευκαιρίες.

3. Αναπτύξετε μηχανισμούς αντίστασης και αντίδρασης στις πιέσεις του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιήστε.

4. Ενισχύσετε τη θέση σας  και βελτιώσετε τη αποτελεσματικότητα σας.

5. Διασφαλίσετε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα σας.
Ένα πρόγραμμα (σχέδιο) δεν εγγυάται οπωσδήποτε την επιτυχία. Ελαχιστοποιεί όμως τους κινδύνους και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα που επιτρέπουν τη βιωσιμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΣΧΕΔΙΟΥ)
Αυτή η διαδικασία μπορεί να χωριστεί σε πέντε φάσεις:

Στη πρώτη φάση γίνεται η διαγνωστική μελέτη του περιβάλλοντος της Επαρχιακής και των συλλόγων, καθώς και του ευρύτερου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο λειτουργούμε.
Στη δεύτερη φάση γίνεται εκτίμηση των δυνατοτήτων της Επαρχιακής και των συλλόγων σχετικά με την εκμετάλλευση ευκαιριών που υπάρχουν στο περιβάλλον και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
Στη Τρίτη φάση γίνεται ο καθορισμός των στόχων και της στρατηγικής τόσο της Επαρχιακής όσο και των συλλόγων σε τοπικό επίπεδο.
Στη τέταρτη φάση προετοιμάζεται και συντάσσεται το πρόγραμμα δράσης (τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε) για τη Επαρχία αλλά και τοπικά.
Στη πέμπτη φάση γίνεται η υλοποίηση του προγράμματος, η παρακολούθηση της εξέλιξης του και οι περιοδικές αναθεωρήσεις του.

 1. Η ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Σκοπός της διαγνωστικής μελέτης είναι η διερεύνηση των συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον της Επαρχιακής Λευκωσίας και των συλλόγων της και ο εντοπισμός των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τις αποφάσεις μας.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

** Οικονομική κατάσταση της Επαρχιακής και των συλλόγων.

** Το σύστημα οργάνωσης και διοίκησης της Επαρχιακής και των συλλόγων.

** Το είδος και τα αποτελέσματα των προηγούμενων  ενεργειών μας.

** Τεχνογνωσία, τεχνολογία και παραγωγικές δυνατότητες.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΜΑΚΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

** Το οικονομικό περιβάλλον

** Το νομικό περιβάλλον

** Το πολιτικό περιβάλλον

** Το τεχνολογικό περιβάλλον

** Το πολιτιστικό περιβάλλον.

 ΜΙΚΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

** Ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιούμαστε

** Ο ανταγωνισμός (εσωτερικός και εξωτερικός)

** Οι προμηθευτές (εάν υπάρχουν)

** Τα δίκτυα διανομής υπηρεσιών

** Οι κυνηγοί

 ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΣΧΥΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ, ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ, ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΩΝ
Η ανάλυσης ΑΔΕΑ (Αδυναμίες, Δυνατότητες, Ευκαιρίες, Απειλές) είναι μια απλή τεχνική που θα μας βοηθήσει να κατατάξουμε και να αξιολογήσουμε όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που συγκεντρώνουμε κατά τη διάρκεια της διαγνωστικής μελέτης του περιβάλλοντος. Θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε τα ισχυρά και τα αδύνατα μας σημεία καθώς και τις ευκαιρίες και απειλές που υπάρχουν στο περιβάλλον μας.

 Στη φάση αυτή θα πρέπει να καθορίσουμε τον αντικειμενικό σκοπό και τους επιμέρους στόχους και να σχεδιάσουμε τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίτευξη των στόχων.
Ο αντικειμενικός σκοπός είναι το σημείο που θέλουμε να προσεγγίσουμε στη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Για παράδειγμα αύξηση περδικιών κατά 10% σε διάστημα ενός έτους εντός συγκεκριμένης ζώνης ώστε ο συνολικός πληθυσμός να διαμορφωθεί στο 15% του συνολικού πληθυσμού σε Παγκύπρια βάση.
Για να επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός θα πρέπει προηγουμένως να επιτευχθούν ορισμένοι επιμέρους στόχοι όπως:

·         Η αύξηση και η βελτίωση του βαθμού  γνώσης του αντικειμένου

 ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

·         Το άνοιγμα και το κλείσιμο περιοχών

·         Η αύξηση των μητρικών πληθυσμών

·         Η βελτίωση των βιοτόπων (σπορές, καθάρισμα πηγών)

·         Η αύξηση του βαθμού γνώσης του κυνηγίου

·         Σεμινάρια σε τοπικό επίπεδο περί ορθολογικού τρόπου άσκησης του κυνηγίου

·         Καταπολέμηση επιβλαβών

Οι στόχοι για να έχουν νόημα πρέπει πάντα να είναι μετρήσιμοι. Οι στόχοι πρέπει να έχουν ποιοτική διάσταση και να υπάρχει προσδιορισμός χρόνου μέσα στον οποίο πρέπει να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Πάνω από όλα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι στόχοι μας είναι ελκυστικοί αλλά ρεαλιστικοί γιατί μόνο τότε αυτοί που θα κληθούν να τους υλοποιήσουν θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη τους.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Η στρατηγική εκφράζει τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουμε ως Επαρχία και σύλλογοι για να εξασφαλίσουμε πλεονεκτήματα χρησιμοποιώντας  τις δυνάμεις μας για να μεγιστοποιήσουμε την ικανοποίηση των κυνηγών μας. (Στρατηγική – τι θα κάνουμε)

 Η στρατηγική αποτελείται από ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών που αναφέρονται κυρίως:

·         Στον προσανατολισμό των δραστηριοτήτων της Επαρχιακής ή του συλλόγου (αύξηση πληθυσμών, τρόποι απελευθερώσεων, κλπ)

·         Στα μέσα (πόροι) που θα χρησιμοποιήσει η Επαρχιακή ή οι σύλλογοι για να μπορέσουν να διατηρήσουν και να βελτιώσουν  τη θέση τους

·         Στο τρόπο  που θα κατανεμηθούν και θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι που έχουμε στη διάθεση μας.

Τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τη στρατηγική είναι:

1. Ο προσδιορισμός του πεδίου δράσης: Δηλαδή των βιοτόπων ή των υπηρεσιών που θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε.

2. Το κοινό-στόχος (οι κυνηγοί μας)

3. Ο προσδιορισμός της πηγής εργασιών: Δηλαδή, από πού θα προέλθει ο κύριος όγκος πόρων, όπως αύξηση εσόδων που θα βοηθήσει στη περεταίρω διαχειριστική διαδικασία.

 

Η στρατηγική πρέπει να είναι μακροχρόνια, να παραμείνει σταθερή και να αλλάζει μόνον όταν σοβαροί λόγοι το επιβάλλουν.

 Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ
Η διαδικασία προετοιμασίας του προγράμματος δράσης αρχίζει με τον σχεδιασμό όλων των ενεργειών που αφορούν τα βασικά στοιχεία του σχεδίου. Στη συνέχεια σχεδιάζεται το πρόγραμμα τακτικών (πώς θα γίνει, ποιος θα κάνει τι, καθηκοντολόγιο) και καταρτίζεται το χρονοπρόγραμμα που αφορά την υλοποίηση των ενεργειών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δράσης καθώς και ο προϋπολογισμός του διαχειριστικού σχεδίου.

 Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Η δομή, ο τρόπος σύνταξης και η παρουσίαση του προγράμματος επηρεάζουν αποφασιστικά την επιτυχία ή αποτυχία του, γιατί από τα στοιχεία αυτά εξαρτάται τόσο η αποδοχή ή η απόρριψη του από τα Συμβούλια των συλλόγων όσο και η κατανόηση του περιεχόμενου του από τα στελέχη των Διοικητικών Συμβουλίων που θα κληθούν να το υλοποιήσουν.

 Η ΠΛΗΡΗΣ ΔΟΜΗ ΕΝΟΣ ΤΥΠΙΚΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  
1. Εισαγωγή: Συνοπτική παρουσίαση  του προγράμματος.

2. Κορμός: Γίνεται η πλήρης ανάπτυξη του περιεχομένου του προγράμματος.

3. Τα παραρτήματα: Περιλαμβάνουν αναλυτικούς πίνακες και διαγράμματα για πλήρη τεκμηρίωση  του περιεχομένου του προγράμματος.

 ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε σωστά το πρόγραμμα δράσης πρέπει να συνεργαστούμε στενά με όλα τα στελέχη που θα εμπλακούν άμεσα ή έμμεσα στην υλοποίηση του.

 Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ο έλεγχος είναι η λειτουργία εκείνη που ολοκληρώνει τον κύκλο ενός σωστά δομημένου διοικητικού συστήματος. Όταν δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει διοικητικό σύστημα. Μέσα από τη διαδικασία ελέγχου μετριέται ο βαθμός επίτευξης αποτελεσμάτων έναντι προκαθορισμένων κριτηρίων κατά τη διαδικασία σχεδιασμού και προγραμματισμού της οργανικής δράσης.

 ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ

1. Κριτήρια σχετικά με την συσπείρωση των κυνηγών της Επαρχίας.

2. Κριτήρια σχετικά  με την αύξηση του αριθμού εγγεγραμμένων μελών στους συλλόγους της Επαρχίας.

3. Κριτήρια που συνδέονται με την άμεση επικοινωνία μεταξύ Επαρχιακής και συλλόγων.

4. Κριτήρια λειτουργικής αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας.
 
''TA ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ''.. Το μόνο σίγουρο είναι η αλλαγή... Ηράκλειτος.
 

 

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΘΗΡΕΥΣΗ, ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΙΩΝ ΠΤΗΝΩΝ.





‘’ΜΟΝΟ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ’’
Η Κύπρος της ατιμωρησίας και του κάθε ψευτόμαγκα ξερόλα που το ίδιο σύστημα έχει δημιουργήσει και τώρα λόγο συμφερόντων, προσωπικών, πολιτικών και οικονομικών  αδυνατεί να εξαλείψει. Η μόδα των δικτύων και των ηχομιμητικών συσκευών που κατασπαράζει θηραματικά πτηνά αλλά και προστατευόμενα είδη εις βάρος του νόμιμου κυνηγού. Παράνομοι, ηλίθιοι ξερόλες και σεσημασμένες  κοπριές  του υποκόσμου να θησαυρίζουν εις βάρος του κάθε νόμιμου φορολογούμενου πολίτη.

Με ποια δικαιολογία οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο..;;; Πως είναι δυνατόν να θεωρείται ασήμαντο γεγονός,  όταν το χειρότερο στήσιμο δικτύων μπορεί να ακουμπήσει τις 40-45 χιλιάδες  ευρώ την χρονιά με τουλάχιστον 150-200 πουλιά την ημέρα;;;;  Φέτος ακούσαμε για στησίματα με 1300-1500 τσίκλες  σε μία νύχτα, τέτοια στησίματα μπορούν να ακουμπήσουν άνετα τις 100-150 χιλιάδες ευρώ  τη χρονιά..!!!. Η αγορά μάλιστα έχει ζήτηση και σε χρονιές που δεν ύπάρχει μεγάλη κινητικότητα αποδημητικών και οι γνωστοί- άγνωστοι ξερόλες βρήκαν την λύση με εισαγωγή πακεταρισμένων αμπελοπουλιών και τσίκλων προς 7 ευρώ την δωδεκάδα, ακούτε κύριοι, σας κλέβουν, τα αγοράζουν στα 7 ευρώ και σας τα πουλούν στα 30, τα δε αμπελοπούλια από 40 μέχρι και 50 ευρώ την δωδεκάδα…!!!


Στην απέναντι έχουμε και κάποιους άλλους ξερόλες, που με τις ηχομιμητικές συσκευές στημένες όλο το βράδυ, σηκώνονται κύριοι το πρωί και αναχωρούν για το φέουδο τους όπου εκεί 3-4 άτομα θα ξεκληρίσουν 100-200-300 ορτύκια και θα θεωρούν τους εαυτούς τους κυνηγούς, στην πραγματικότητα είναι κοπριές και ανίκανοι να κυνηγήσουν έντιμα κάποιο θήραμα, είτε αυτό είναι ορτύκι, λαγός, πέρδικα, τσίκλα…… πάντα αυτοί οι «κύριοι» θα προσπαθούν να βρουν την εύκολη λύση, την εύκολη κάρπωση, αφού όπως προανέφερα είναι ανίκανοι σε όλους τους τομείς και πέραν τούτου νιώθουν  και μάγκες που κάποιοι αρμόδιοι- αναρμόδιοι τους καλύπτουν διαρκώς. 
 Ας πάμε τώρα λίγο και στον νόμιμο κυνηγό ή καλύτερα στον  «ηλίθιο» της υπόθεσης. Στο βωμό λοιπόν αυτών τον πράξεων, ο νόμιμος κυνηγός είναι στο  έρμαιο των αποφάσεων κάποιων αρμοδίων- αναρμόδιων ( Ταμείο Θήρας- Κ.Ο.Κ. & Δ.Α.Ζ.) που ιδέαν δεν έχουν από ορθολογιστικό κυνήγι ή διαχείριση, δεν έχουν στρατηγικά σχέδια, δεν έχουν πλάνο, δεν έχουν στόχους. Υπάρχουν απλά για να ζεσταίνουν καρέκλες και να ξυπνούν από αυτές μόνο όταν θίγονται  τα «ατομικά-προσωπικά » τους συμφέροντα. Ο κάθε ένας από αυτούς βλέπει το κυνήγι ατομικά και ποτέ στο σύνολο του, κυνήγι είναι αυτό που κάνει ο ίδιος και όλοι οι άλλοι ακολουθούν στην Β’ κατηγορία. Δεν δίνουν  περιοχές για να μπορούν οι φίλοι και οι γνωστοί να στήνουν δίκτυα για τσίκλες και αμπελοπούλια, δεν δίνουν με συνοδεία σκύλου για να μπορούν κάποιοι  άλλοι φίλοι και γνωστοί,  να στήνουν ηχομιμητικές συσκευές στα φέουδα τους  και να νομίζουν ότι κυνηγούν ορτύκια δολοφονώντας ανέντιμα 100άδες, δεν βάζουν ΚΟΤΑ στα αποδημητικά για να μπορούν οι φίλοι και γνωστοί να πυροβολούν μέχρι να τους τελειώσουν τα φυσίγγια και να ανοίξουν οι κάννες, δεν δίνουν καθημερινές για να μην πάνε άλλοι, πριν τους φίλους και γνωστούς να τους πάρουν τα θηράματα..!!!!
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ..ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ!!
«ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ», το μόνο σίγουρο είναι η αλλαγή ….Ηράκλειτος.

http://cyprus-mail.com/2015/02/02/british-bases-almost-double-bird-trapping-arrests/

               

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ..!!!!!!



‘’ΜΟΝΟ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ’’
Δεν μπορεί κανένας μας να αρνηθεί ότι,  το Ταμείο Θήρας και η Κυνηγετική Ομοσπονδία έχουν μείνει σε ένα πεπαλαιωμένο κυνηγετικό σύστημα, που μέσω αυτού εκκολάπτονται «κυνηγοί», με το σύνδρομο της στέρησης αλλά και μέσα σε αυτό βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο κάθε απόκληρος του κοινωνικού συνόλου. Η άρνηση προς τον εκσυγχρονισμό και τον παραδειγματισμό άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, οφείλεται στην πάγια  δικαιολογία  πως ο κύπριος κυνηγός είναι ανώριμος και με λανθασμένη νοοτροπία και κυνηγετική παιδεία. Κύριοι, η εκκόλαψη αυτών των «κυνηγών», δεν οφείλεται στην Κυπριακή νοοτροπία και ανωριμότητα, αλλά στο λανθασμένο κυνηγετικό σύστημα που έχουμε, το παρόν σύστημα τους έχει δημιουργήσει  και δεν θα πάψει αν δεν αλλάξει . Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσετε σε δραματικές αλλαγές και εκσυγχρονισμό και τούτο όχι κυρίως προς όφελος των κυνηγών αλλά προς όφελος των θηραματικών  πληθυσμών  που έχουν φτάσει σε άθλια κατάσταση. Η ανάγκη αλλαγής είναι χρέος σας  προς  τις επερχόμενες  γενεές, στις οποίες οφείλετε να παραδώσετε τον θηραματικό πλούτο και την φύση  σε μια υγειές μορφή και όχι κατακεραυνωμένη  και με την λέξη  κυνήγι να ανήκει στην ιστορία.
Για όσο διάστημα θα παραμένουμε στο παρόν κυνηγετικό σύστημα, δεν θα έρθει ποτέ η ημέρα που θα λέμε πως ο κύπριος κυνηγός, έχει κυνηγετική παιδεία και συνείδηση, δεν θα  καταφέρουμε ποτέ να φέρουμε το άγριο θήραμα σε επίπεδα θεμιτά που δεν θα εμπερικλείουν κινδύνους αφανισμού και γενικά η φύση θα βρίσκεται πάντα σε κίνδυνο.  Μια μεγάλη μερίδα κύπριων κυνηγών, έχει μεταφράσει την λέξη κυνήγι σε μία έννοια συνώνυμη με τον αφανισμό, με την μαγκιά, την κρεατοσυλλογή και με την ανύψωση του εγώ  του, έχει χάσει πλήρως την πραγματική της έννοια και έχει χαθεί και ο ίδιος μέσα σε ένα λαβύρινθο από παρανομίες και εύκολη κάρπωση. Έχουμε κατατάξει τον σκύλο στους λαθροθήρες, λες και κρατά όπλο και η μόνη μας έγνοια είναι ότι θα βγάλει λαγό, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε χώρο σε κάθε λογίς ασυνείδητο  να κάνει του κεφαλιού του,  αφού η απουσία των νομοταγών κυνηγών από την φύση είναι γεγονός που τους δίνει θάρρος.

Οι πράξεις και η απραξία σας,  προωθεί την ασέβεια προς τα θηράματα και καλύπτει προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα διότι δεν εξηγείται αλλιώς να δίνονται επί σειρά ετών περιοχές καθημερινών περιοχών στα παράλια χωρίς συνοδεία σκύλων αφήνοντας ολόκληρες εκτάσεις στο έρμαιο των ηχομιμητικών συσκευών αλλά και πολύ περισσότερο στους επαγγελματίες των δικτύων που θησαυρίζουν εις βάρος του νόμιμου κυνηγού αλλά και γενικά όλων των κυπρίων πολιτών. Δίνετε ταυτόχρονα  το δικαίωμα σε κάθε ασυνείδητο να κάνει ταΐσματα και να κατακρεουργεί τις φάσσες του Αυγούστου. Δίνετε  το δικαίωμα σε κάθε ασυνείδητο να φτιάχνει ομάδες των 15 ατόμων με την συνοδεία 30-40 σκύλων, να αφανίζουν μέχρι και τους μητρικούς πληθυσμούς  των λαγών από μια ολόκληρη περιοχή.  Δίκτυα, μηχανάκια για τσίκλες, πωλήσεις κρέατος  αγρινών,  αμπελοπούλια και όλα αυτά εις γνώση του Ταμείου Θήρας και της Ομοσπονδίας. Σε ποια τεκμηριωμένη  βάση βρήκαμε ως λύση τις απαγορεύσεις, το κλείσιμο  περιοχών, την μείωση εξορμήσεων,  την απαγόρευση συνοδείας σκύλου και με κερασάκι την ανυπαρξία  ΚΟΤΑ σε όλα τα θηράματα πλην του λαγού, της πέρδικας και της φραγγολίνας, τι προσφέρουν όλα αυτά στον νόμιμο κύπριο κυνηγό.;;  Ή μήπως δεν μας ενδιαφέρει ο νόμιμος κυνηγός.;;.  Μήπως τελικά είμαστε κυνηγετικός παράδεισος προς μίμηση και κάποιοι από εμάς δεν το αντιλαμβανόμαστε ή μήπως τελικά ήρθε ο καιρός να καταλάβουμε ότι αυτό το σύστημα της συγκάλυψης και της παρανομίας έχει αποτύχει παταγωδώς και η συνέχιση του δείχνει συνενοχή, άγνοια και συμφέροντα..;;;
Γιατί δεν διερωτάστε κύριοι τόσα χρόνια, ποιος ο λόγος να υπάρχουν μόνο 9500 περίπου ενταγμένα μέλη στις τάξεις σας, ανάμεσα από περίπου 50 χιλιάδες κύπριους κυνηγούς, ή μήπως υπάρχει λόγος για την παρούσα κατάσταση…;;;  Πέστε μας κύριοι σε ποια άλλη Ευρωπαϊκή  χώρα μέλος της FACE ή και τριτοκοσμική, λειτουργεί το παρόν κυνηγετικό σύστημα, αν δεν λειτουργεί πουθενά αλλού καλό θα ήταν να συγκαλέσουμε πανευρωπαϊκό συνέδριο και να εμβολιάσουμε, να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας και σε αυτούς..!!
Οι προσπάθειες κάποιων λίγων  Κυν.  Συλλόγων και κάποιων μεμονωμένων  ατόμων για βοήθεια και εμπλουτισμό χαρακτηρίζονται σαν το «γεφύρι της Άρτας», αφού οι μέχρι τώρα νομοθεσίες, το κυνηγετικό σύστημα  και η ανύπαρκτη σχεδόν βοήθεια από τον απλό κυνηγό, καταστρέφει  την κάθε τους προσπάθεια άμεσα. Ενώ μια μεγάλη μερίδα έχει παραδώσει εαυτόν και απλά περιμένει το τέλος. Ας αναλογιστούμε την καταστροφή που προκαλούμε και ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας πράττοντας τα δέοντα για ένα αειφόρο κυνηγετικό μέλλον σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε να καταστούμε παράδειγμα προς μίμηση και όχι παράδειγμα προς αποφυγήν. Μυαλά και ιδέες  υπάρχουν πολλά, φτάνει να ανοίξετε  τα αυτιά σας και να ακούσετε πέραν τον συμφερόντων σας και της αντίθετης άποψης.
‘’ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ’’, το μόνο σίγουρο είναι η αλλαγή..!!.. Ηράκλειτος.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ...!!!!

Κυνηγετικά,
Σαν πρώτη ανάρτηση στο παρόν ιστολόγιο, δεν θα ηταν πρέπον να αρχίσω τους αφορισμούς και τα κατηγορώ, για την συνεχιζόμενη φιλοθηραματική απραξία και ανικανοτητα επίλυσης προβλημάτων των αρμοδίων στην Κυπρο. Θα το πράξω ομως σύντομα σε μετέπειτα αναρτήσεις. Σήμερα θα θίξω λίγο την κυνηγετική ηθική και παιδεία κάποιων, παρά το γεγονός ότι ειναι αλληλένδετη με το κυνηγετικό σύστημα που έχουμε, είπαμε ομως αυτα σε επόμενη ανάρτηση..!!
Νιώθω και πιστεύω πως είμαι σωστός κυνηγός και φυσιολάτρης, αφού γαλουχήθηκα απο έντιμο κυνηγό και μεχρι και σήμερα συνεχίζω να μαθαινω και να συζητώ με φίλους που με κάνουν να ελπίζω και να αισιοδοξώ για ένα καλύτερο αύριο, αντλώντας και απο αυτούς γνώσεις που επιβεβαιώνουν την λογική.
Η λογική λοιπόν λέει πως, ο αθλητής κυνηγός σέβεται και αγαπά την φύση και τα θηράματα αποσκοπώντας απο αυτα στιγμές που μένουν ανεξίτηλες στην μνήμη του, η καρπωση ειναι μεν αναγκαία αλλα οχι αυτοσκοπός, ειναι περισσότερο η ολοκλήρωση, το κερασάκι στην τούρτα ας το πούμε, αλλα αν η τούρτα ειναι χυλός το κερασάκι δεν έχει καμία σημασία. Στην Κύπρο το κυνήγι στην πλειοψηφία του αντιπροσωπεύει την καρπωση αφού τα μαύρα πρόβατα της κυπριακής κυνηγετικής κοινότητας, ειναι απόκληροι του κοινωνικού συνόλου, που βρήκαν πρόσφορο έδαφος στο κυνήγι για να ξεχωρίσουν και να επιδείξουν τις ικανότητες τους στο να εκτελούν θηράματα, άφου πράξεις παρόμοιες σε κάποιο άλλο κοινωνικό σύνολο θα τους έστελνε αμέσως σε κοινόβια κτίρια.
Η λογική και ο πολιτισμός ειναι αυτό που διαχωρίζει τον άνθρωπο απο το ζώο, για παράδειγμα η αρσενική αλεπού κατα την διάρκεια του ζευγαρώματος μεταφέρει και τοποθετεί πλησίον της φωλιάς της εκατόμβες θηραμάτων για να επιδείξει στην θηλυκιά ποσό άξιος κυνηγός ειναι. Όταν βλέπεις λοιπόν έναν άνθρωπο που θέλει να επονομάζεται κυνηγός να επιδεικνύει υπερήφανος τα αίματα στα χέρια του ενώ καθαρίζει κάποιο θήραμα, κάποιον άλλο να βρίζει με τον πιο σιχαμερό τροπο ένα τραυματισμένο θήραμα, άλλους να έχουν υπερβεί το quota χωρίς κανένα ενδιασμό και περήφανοι να επιδεικνύουν τα θηράματα τους που ενώ ειναι 2-3 άτομα, τα θηράματα αντιστοιχούν σε αλλα τόσα. Άλλοι συνάδελφοι επιδεικνύουν ή προσπαθούν να μεταπουλήσουν ανενοχλητοι και χωρίς κανένα ενδοιασμό τις ηχομημητικες συσκευές τους, ενώ άλλοι κάνουν επίθεση σε νόμιμους κυνηγούς γιατί φωτογράφισαν η κατέκριναν παράνομους που τοποθετούν δίκτυα. Διερωτώμαι λοιπόν πολλές φορές αν αυτοί οι κύριοι ανήκουν σε κάποιο είδος στο ζωηρό βασίλειο.
Το αποκορύφωμα βέβαια δεν ειναι οι παρανομίες και η ασέβεια σε θηράματα και φύση, ειναι που στο τέλος οι πλειστοι έξ αυτών έχουν παράπονο που δεν υπάρχουν θηράματα και επιρρίπτουν σε όλους τους άλλους τις ευθύνες, φωνασκούν και βρίζουν τους πάντες διότι δεν κάνουν κάτι ή διότι θέλουν  ακόμη περισσότερα..!!
Ήρθε ο καιρός φίλοι μου να απομονωθούν αυτα τα "άτομα", δείχνοντας τους την πόρτα της εξόδου απο την νόμιμη κυνηγετική κοινότητα, τέτοιες πράξεις αμαυρώνουν το άθλημα και περιθωριοποιούν τον αθλητή και ευσεβή κυνηγό κατατάσσοντας τον σαν βάρβαρο και αντικοινωνικό, πράγμα πέρα για πέρα αναληθές αφου ο νόμιμος αθλητής κυνηγός σέβεται την φύση και τα θηράματα προσφέροντας περισσότερα απο όσα παίρνει και πάνω απο ολα επιδεικνύει ήθος και ευγένεια.